SOOM Hacking & Security konference 2013

Dne 15. března proběhl v Praze 2. ročník Hacking & Security konference pořádané serverem SOOM.cz. Musím uznat, že organizátoři zapracovali a co se týče prostředí mi celá akce přišla téměř na profesionální úrovni. Jediné, co mi přišlo trochu slabší oproti minulému ročníku, byla náplň přednášek. Možná je to ale tím, že se tentokrát aktivně nezúčastnil nikdo z tria (kvarteta) starajícího se o Crypto World, přičemž za aktivní účast považuji vedení přednášky. Zvláště mi chyběla přednáška od T. Rosy či V. Klímy. Příští rok to ale prý bude lepší.

Vysoká kvalita prostředí konference se musela někde projevit. A tímto faktorem byla cena pro nepřednášející, která se pro tento ročník vyšplhala na 1200,-. Očekával jsem relativně malou účast, opak však byl pravdou. Myslím, že vyšší cena možná nepředstavovala špatnou volbu – zafungovala jako filtr, takže publikum tvořili lidé, kteří již mají něco za sebou a lze jim přednášet i techničtějším jazykem. Alespoň tak na mě publikum působilo.

V rámci své přednášky jsem se snažil publiku vysvětlit teoretické a praktické problémy tvorby bootkitů, tedy software, jenž se aktivuje ještě před samotným startem operačního systému. Na přednášku jsem se docela pečlivě připravoval, abych se vyhnul přílišným problémům se slovním projevem. Nedokážu ohodnotit, jak jsem si v tomto směru vedl. Jediné, co mohu říci, je fakt, že jsem se hned v prvních pár větách od plánu úplně odklonil a mluvil tak, jak mě zrovna napadlo.

V rámci praktické části přednášky jsem se snažil ukázat, jak může být bootkit neviditelný. Myslím, že tato část se vcelku podařila, protože vyjma začátku a konce by se dala ukázka směle považovat za doprovodné video k návodu, jak restartovat počítač. Takový scénář je bohužel u praktických ukázek z oblasti jádra (a hlubších vrstev) obvyklý; vyjma modré obrazovky smrti nelze očekávat žádné grafické orgie.

Tentokrát se z přednášek pořizoval i videozáznam. Plánuji jej upravit tak, aby se při mém komentáři zobrazovaly pouze slidy prezentace a nebylo vidět nic okolo (jako například mojí maličkost či zeď kolem projekčního plátna). Zatím jsem se k této úpravě ale nedostal. Video můžete shlédnout buď na Youtube, nebo níže na této stránce. Přikládám i prezentaci ve formě PDF.

Prezentace (PDF)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *